Dit is de tijdelijke website van P'A'S. De volwaardige website is nog in opbouw en deze website is tijdelijk opgezet om ons terug te vinden op het internet.

vrijdag 26 augustus 2011

Oriëntatieproef is ondemocratisch !

ORIENTATIEPROEF DOET ONDERWIJSDEMOCRATISERING VOOR ALLOCHTONE STUDENTEN TENIET
P’A’S - het Platform ‘Allochtone’ Studenten dat alle organisaties van studenten uit etnische minderheden overkoepelt – vreest dat jongeren uit kansarme en ‘allochtone’ gezinnen de eerste slachtoffers worden van de door de rectoren voorgestelde oriëntatieproef. De niet- bindende oriëntatieproef dreigt een instrument te worden voor verdoken discriminatie aan de poort van het hoger onderwijs.
Talentvolle ‘allochtone’ jongeren komen immers al in het middelbaar onderwijs steeds vaker terecht in scholen en studierichtingen die een minder goede voorbereiding vormen op hoger onderwijs. Slechts 20% van de studenten van Turkse of Marokkaanse origine studeren af in het ASO. Universiteiten zullen de proef massaal gebruiken om allochtone jongeren universitaire studies te ontraden en hen door te verwijzen naar hogeschoolrichtingen (of naar het hoger beroepsonderwijs). Sinds 2008 worden ze immers vooral gefinancierd op basis van de geslaagde studenten en behaalde studiepunten. Onderwijsdemocratisering betekent dat je slaagpercentages opkrikt door extra in de moeilijkere studenten te investeren in plaats van door hen af te stoten.
Voorzitter Mohamed El Khalfioui : “ De rectoren schuiven de verantwoordelijkheid liever af op de studenten in plaats van de extra middelen die ze krijgen in te zetten om te zorgen dat ook ‘allochtone’ en kansarme studenten er kunnen geraken. Het hoger onderwijs moet meer focussen op de ongelofelijk sterke motivatie van deze studenten in plaats van te demotiveren door steeds te hameren op hun tekorten en achterstand.”

Mohamed El Khalfioui (voorzitter P’A’S)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten