Dit is de tijdelijke website van P'A'S. De volwaardige website is nog in opbouw en deze website is tijdelijk opgezet om ons terug te vinden op het internet.

vrijdag 26 augustus 2011

Oriëntatieproef is ondemocratisch !

ORIENTATIEPROEF DOET ONDERWIJSDEMOCRATISERING VOOR ALLOCHTONE STUDENTEN TENIET
P’A’S - het Platform ‘Allochtone’ Studenten dat alle organisaties van studenten uit etnische minderheden overkoepelt – vreest dat jongeren uit kansarme en ‘allochtone’ gezinnen de eerste slachtoffers worden van de door de rectoren voorgestelde oriëntatieproef. De niet- bindende oriëntatieproef dreigt een instrument te worden voor verdoken discriminatie aan de poort van het hoger onderwijs.
Talentvolle ‘allochtone’ jongeren komen immers al in het middelbaar onderwijs steeds vaker terecht in scholen en studierichtingen die een minder goede voorbereiding vormen op hoger onderwijs. Slechts 20% van de studenten van Turkse of Marokkaanse origine studeren af in het ASO. Universiteiten zullen de proef massaal gebruiken om allochtone jongeren universitaire studies te ontraden en hen door te verwijzen naar hogeschoolrichtingen (of naar het hoger beroepsonderwijs). Sinds 2008 worden ze immers vooral gefinancierd op basis van de geslaagde studenten en behaalde studiepunten. Onderwijsdemocratisering betekent dat je slaagpercentages opkrikt door extra in de moeilijkere studenten te investeren in plaats van door hen af te stoten.
Voorzitter Mohamed El Khalfioui : “ De rectoren schuiven de verantwoordelijkheid liever af op de studenten in plaats van de extra middelen die ze krijgen in te zetten om te zorgen dat ook ‘allochtone’ en kansarme studenten er kunnen geraken. Het hoger onderwijs moet meer focussen op de ongelofelijk sterke motivatie van deze studenten in plaats van te demotiveren door steeds te hameren op hun tekorten en achterstand.”

Mohamed El Khalfioui (voorzitter P’A’S)

maandag 6 juni 2011

Standpunt hoofddoekendebat



In het licht van de voortschrijdende polemiek rond het hoofddoekenverbod in het onderwijs spreekt het Platform “Allochtone” Studenten (P“A”S) zich uit tegen het verbod vanuit de stelling dat een soortgelijk verbod de onderwijsbelangen van de betrokken leerlinges/studentes schaadt.

In een ruimer perspectief kan een hoofddoekenverbod gezien worden als een aanfluiting van het universele recht op godsdienstvrijheid. Die vrijheid wordt feitelijk gefnuikt door het verbod te verankeren in het zogenaamde ‘neutraliteitsbeginsel’. Het vertoon van uiterlijke religieuze kentekenen zoals een hoofddoek zou aldus de neutraliteit van onderwijsinstellingen in het gedrang kunnen brengen. Wij geloven echter in wat kan worden gezien als ‘inclusieve neutraliteit’. Neutraliteit wordt zo slechts bereikt doorheen de gelijkberechtiging van alle (religieuze) strekkingen in hun diverse uitingsvormen en niet door ze allen uit te sluiten. In die optiek kan een leerlinge/studente slechts genieten van de neutraliteit van de onderwijsinstelling als die instelling haar het recht/ de keuze toelaat al dan niet een hoofddoek te dragen. Het is m.a.w. de instelling die neutraal dient te zijn en niet de leerlingen/studentes zelf.

Ten andere geloven we dat een hoofddoekenverbod - ondanks de formeel-juridische gelijkheid van eenieder inzake het recht op onderwijs - de kansen van ‘allochtone’ meisjes in het onderwijs wezenlijk zal inperken. In een maatschappelijke constellatie van feitelijke achterstelling (socio-economisch, cultureel) impliceert een hoofddoekenverbod immers een gebrek aan erkenning van de eigenheid, integriteit en identiteit zoals deze door de betrokkenen in kwestie worden beleefd. Die erkenning is immers van vitaal belang voor hun zelfontplooiing. Het is dan ook de taak van onderwijsinstellingen de condities te creëren voor de zelfontplooiing van hun leerlingen/studenten en deze niet af te remmen.

Hoewel het verbod zich vooralsnog slechts in beperkte mate in het hoger onderwijs manifesteert, staan wij als Platform “Allochtone” Studenten ook daar op het volledige onderschrijven van gelijkheid in diversiteit. Dit betekent o.m. dat met het oog op een goede door- en uitstroom de moeilijkheden die hoofddoekdragende meisjes ervaren bij het vinden van een geschikte stageplaats, moeten worden bestreden.

Tenslotte vinden wij dat vrouwen die een hoofddoek willen dragen beschikken over een zelfbeschikkingsrecht. Dit recht kan niet worden aangepast aan een sociale context. Zolang de elementaire democratische waarden worden gerespecteerd, openen de deuren zich voor een actief pluralistische samenleving

maandag 11 april 2011

Sirat Hogeronderwijs

Het Sirat project is een lopend project van het Platform 'Allochtone' Studenten (P'A'S). Het project balanceert tussen verschillende beleidsthema's: onderwijs, gelijke kansen (voornamelijk doorverwijzing naar en instroom in het hoger onderwijs) en welzijnsbegeleiding (individuele begeleiding bij studiekeuze). Enerzijds wil het P'A'S een interactieve website ontwikkelen met aangepaste informatie voor 16 tot 18-jarige allochtone leerlingen. Anderzijds trekt PAS met het project ook de baan op: vrijwilligers bezoeken scholen en houden er sit-in dagen. De werking van het P'A'S is immers gebaseerd op een sterke inzet van vrijwilligers. Daarnaast plant het P'A'S ook een studiedag naar aanleiding van de lancering van de website.